Kun aikanaan intoilin Suomen EU-jäsenyyden puolesta, olin kovasti sitä mieltä, että mehän viemme suomalaista tasa-arvoa Eurooppaan. Kävikin toisin päin. EU on sääntelyllä edistänyt sukupuolten tasa-arvoa Suomessa.
Unionin perustamisasiakirjassa on määritelty miesten ja naisten tasa-arvon edistäminen yhdeksi EU:n päämääräksi ja tasa-arvo on yksi EU:n perusarvoista. Ei siis kahta sanaa siitä, kuuluuko tasa-arvo EU:lle.
Palkka-avoimuus oli kauden suurin saavutus
Kuluneen eurovaalikauden tärkein uusi direktiivi tasa-arvon saralla koskee palkka-avoimuutta, sillä on perin vaikea edistää palkkatasa-arvoa, jos palkkaerot samanlaisista ja samanarvoisista töistä eivät tule julki. Suomessa työnantajapuoli on suhtautunut palkka-avoimuuteen nihkeästi, koska jostain syystä ajatellaan, että hyvän miehen lisää pitää voida maksaa niin, että muut työpaikalla eivät asiaa tiedä.
Onneksi tasa-arvoministerinä on sinnikäs tasa-arvon edistäjä Sanni Grahn-Laasonen, joka takuulla vie direktiivin täytäntöön myös Suomessa. Tosin ministeri Grahn-Laasonen vastikään Twitterissä (nykyisessä viestipalvelu X:ssä) murehti, ettei saanut esityksiä miespuolisista asiantuntijoista asiaa käsittelevään elimeen. Tasa-arvon ei pitäisi olla vain naisten juttu vaan kaikkien yhteinen asia. Valitettavasti on kuitenkin kokemukseni mukaan niin, että useimmiten tasa-arvoa priorisoiva politiikassaan naiset.
Työelämän tasa-arvossa riittää työtä
EU-direktiivi vaatii myös sitä, että titteleiden pitäisi olla sukupuolineutraaleja. Tässä on vielä Suomessakin matkaa, sillä esimerkiksi merenkulussa sukupuolittuneet ammattinimikkeet ovat kirjattuina lakiin.
Ylipäänsä sisämarkkinoiden vapaus ei toimi ilman reiluja työelämän sääntöjä, joihin kuuluu kaikenlainen syrjimättömyys. Tasa-arvon edistämisen ensimmäinen kompastuskivi on se, että ongelmaa ei myönnetä. Päätösten tasa-arvovaikutusten arviointi kuulostaa tylsältä ja byrokraattiselta vaatimukselta, mutta sitä tarvitaan: kun kaikista lainsäädäntö- ja politiikkatoimista tehdään tasa-arvovaikutusten arviointi, voidaan varmistaa EU:n perusarvon tosiasiallinen toteutuminen.