Minkä tahansa ison asian ratkaisuksi tarvitaan välineitä tieteestä ja teknologiasta. Teknologia, ja etenkin sen soveltaminen kestävällä tavalla, on oleva ratkaiseva tekijä Euroopan kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin rakentamisessa.
Tutkimuksen vapaus vahvistaa kilpailukykyä
Selvitysmies Enrico Letta on esittänyt, että sisämarkkinoiden toimivuuden ja kilpailukyvyn nimissä tutkimus ja koulutus pitäisi lisätä viidenneksi vapaudeksi. Vanhat neljä vapautta ovat tavaroiden, palveluiden, ihmisten ja pääomien vapaa liikkuvuus EU:n sisämarkkinoilla. Näissäkin on vielä kehitettävää, mutta pidän hyvänä ajatuksena nostaa tutkimus EU-vision perustaan.
On tärkeää, että teollisuuspolitiikka on EU:ssa yhteistä ja perustuu avoimuuden, vastuullisuuden ja reilun kilpailun arvoille.
Parempi sääntely osa geopoliittista peliä
Geopolitiikassa, etenkin suurvaltakilpailussa, teknologia on keihäänkärkenä. Nyt käydään kovaa kilpailua teknologisesta edelläkävijyydestä ja patenteista. EU:n tavaramerkki tässä on sääntely: Brysselin efekti toimii normatiivisen vallan kautta. Olemme niin iso markkina, että muualla on taivuttava EU:n normeihin, mikäli mielivät markkinoilla pärjätä.
Sääntely on siis osa geopoliittista peliä, jossa ei olisi ollenkaan EU:n kilpailukyvyn kannalta viisasta alkaa peesata Kiinaa ja Yhdysvaltoja vaan nimenomaan normatiivisella vallalla määrätä tahti ja suunta.
EU on houkutteleva markkina
Normatiivinen valta perustuu tietysti kukoistavaan talouteen. Pidetään vastaisuudessakin huolta siitä, että EU pääsee asettamaan paremman maailman sääntöjä ja vähentämään riistoa ympäri maailmaa. Esimerkiksi pakkotyöllä teetettyjen tuotteiden myyntikielto EU:ssa tulee vähentämään pakkotyötä.
Toki Euroopan kannattaa edelleen hyödyntää myös monenkeskisiä yhteistyösopimuksia sekä kansainvälisiä järjestöjä. Minulle toivoa on antanut esimerkiksi tuore kansainvälinen mertensuojelusopimus.
Paremman sääntelyn ja reilun kilpailun nimissä EU:n kannattaa liittoutua erityisesti samanmielisten demokraattisten maiden kanssa nousevia talouksia unohtamatta. Vastedeskään EU:n kilpailukyky ei tule perustumaan ympäristön pilaamiseen, työntekijöiden oikeuksien polkemiseen eikä bulkkituotantoon. Siksi panostakaamme tutkimukseen ja koulutukseen.