Eurooppa on Suomen koti

Olin vastikään ystävieni kanssa lomamatkalla Georgiassa. Eurooppalaisuuden tuntu oli Tbilisissä vahva, ja sitä vielä vahvistettiin ripustamalla EU-lippuja kaikkialle. EU:n lippu oli kaikkien hallintorakennusten edessä Georgian kauniin lipun rinnalla. Se tuntui kuin talismaanilta Venäjää vastaan ja toisaalta alleviivasi Georgian paikkaa Euroopassa: se haluavaa olla EU:ssa, georgialaiset ovat eurooppalaisia.

Euroopan asiat meidän asioitamme

Tulin vähän kateelliseksi georgialaisille EU-lipun ahkerasta käytöstä. Euroopan tuntua voisi meilläkin vahvistaa, sillä monet Suomessa edelleenkin tuntuvat kokevan, että EU on tuolla jossain, vaikka me olemme unionissa. EU on täällä.

  

Kuva: Joel Karppanen

Tarvitsemme edelleen EU-myönteisyyttä ja EU:n sisäistä solidaarisuutta. Toisenlaisiakin poliittisia voimia on. Siksi kannattaa nähdä vaivaa sen eteen, että EU-kansalaiset arjessaan tuntevat yhteenkuuluvuuden tunnetta muiden unionin jäsenvaltioiden kanssa. 

Euroopan historia on julma ja sotaisa

Kävin ystävieni kanssa samalla reissulla sekä Georgiassa että Latviassa neuvostomiehityksen museoissa. Erityisesti Latvian museo oli tasokas, mutta molemmat kyllä menivät tunteisiin. Museot vyöryttivät silmille äärimmäisten julmuuksien ja vääryyksien virtaa. 

Latvia menetti toisessa maailmansodassa kolmasosan väestöstään. Miehitysmuseossa törmäsin myös tarinaan, jota en ollut muistanut. Ruotsalaiset olivat ensin antaneet turvapaikkoja juutalaisille, mutta lopulta he olivat luovuttaneet pakolaisia natsien käsiin. Anteeksipyyntö tuli myöhässä, vasta 1990-luvulla. Toivottavasti historia opettaa meille jakamattomien ihmisoikeuksien arvon ja muistamme tämän niin Gazan asukkaiden kuin itärajan yli pyrkivien turvapaikanhakijoiden tapauksessa.

Eurooppa on eurooppalaisille vapaa

Georgian ja Latvian miehitysmuseoissa ei voinut olla ajattelematta, että Suomen kohtalo olisi voinut olla sama. Olen kiitollinen siitä, että saimme elää vapaassa maassa ensimmäisestä maailmansodasta lähtien. Vapaus ei edelleenkään ole itsestäänselvyys, vaan senkin eteen on EU:ssa ponnisteltava. Edelleen Euroopassa soditaan.

Eurooppaan ei ole ulkopuolelta helppo päästä, mutta meille se on auki. Vapaa liikkuvuus on rauhanprojektin lisäksi EU:n olemassaolon alkuperäinen tarkoitus. Se on edelleen yhtä innostava asia kuin ennen: mahdollisuus kulkea maasta toiseen, mahdollisuus lähteä opiskelemaan tai töihin toiseen EU-maahan. 

Maailmankansalaisuuteen meillä monilla on vielä matkaa, mutta eurooppalaisia me olemme jo. On interrail ja mahdollisuus lähteä Erasmus-vaihtoon. On saatu maksutta mahdollisuus koulussa oppia useita eurooppalaisia kieliä ja kulttuureita. Otetaan eurooppalaisuudesta kaikki ilo irti! Ongelmat ratkaistaan yhdessä.